Foto: Privat

Medieklipp: sakset fra Budstikka

Publisert 4.januar

Bærums-legen Jannicke Mellin-Olsen ble skremt da det ble kjent at 5 milliarder mennesker ikke har tilgang til trygg kirurgi og anestesi

Hun påpeker at mangelen årlig tar mer enn fire ganger så mange liv som hiv, tuberkulose og malaria til sammen – og er en gigantisk folkehelsekrise mange ikke vet om.

– Vi trenger 136.000 flere anestesileger i dag for å dekke den mest akutte mangelen i verden. Under pandemien blir det tydelig hvor viktig det er. Det er i stor grad anestesilegene som driver intensivavdelingene, sier Haslum-kvinnen. 

Jannicke Mellin-Olsen til budstikka.no

Hun har i fire år vært leder for 500.000 anestesileger i 150 land som president i Federation of Societies of Anesthesiologists (WFSA). 

Under Mellin-Olsens ledelse har WFSA, sammen med Verdens helseorganisasjon (WHO), utarbeidet en standard for trygg anestesi som er gyldig både i rike og fattige land, kalt «Helsinki declaration».

– Vi har også blitt invitert av mange regjeringer for å utvikle planer for tryggere anestesi og kirurgi, mens vi tidligere måtte invitere oss selv. Husk at trygg anestesi og kirurgi er viktig innen alt fra kreftbehandling til keisersnitt, sier Mellin-Olsen.

Hun er til daglig overlege på Bærum sykehus. Mellin-Olsen har også en omfattende internasjonal erfaring  

Les hele saken i Budstikka


Les også:

Les også:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *